ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΜΕΣΗΣ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ "ΑΝΟΔΟΣ"
N. ΓΚΥΖΗ 14 - ΓΚΥΖΗ - ΑΘΗΝΑ
210.6452777 - 210.6452749
info@anodos.edu.gr

ΟΔΗΓΟΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗΣ
ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ

Συμπλήρωση του Μηχανογραφικού
Μπορούμε να δηλώσουμε όλες τις σχολές από το αντίστοιχο επιστημονικό πεδίο της ομάδας προσανατολισμού που έχουμε επιλέξει με όποια σειρά θέλουμε ακόμα και ανακατεμένες.
Τι σημαίνει δηλώνω τις σχολές; Σημαίνει γράφω δίπλα σε κάθε σχολή τον αριθμό προτίμησής μου, δηλαδή στη σχολή πρώτης προτίμησης τον αριθμό 1, στη σχολή δεύτερης προτίμησης τον αριθμό 2 κ.ο.κ.
Με ποια κριτήρια θα διαλέξω;
1) Την Επιθυμία σου.
2) Τις Επαγγελματικές προοπτικές της σχολής.
3) Την πόλη που βρίσκεται, μόνο ανάμεσα σε ομοειδείς σχολές.
Δε θα διαλέξεις με κριτήριο: Τη φήμη της σχολής, τη βάση της σχολής, την πόλη της σχολής, την επιθυμία άλλων.
Πώς υπολογίζονται τα Μόρια;
Διάβασε τις αντίστοιχες σελίδες στις πληροφορίες για το Γενικό Λύκειο και υπολόγισε τα μόριά σου με τον υπολογιστή μορίων που υπάρχει στο site.
Επιλογή Πεδίου ή Πεδίων
Για το ποιο πεδίο μπορείς να δηλώσεις διάβασε τις αντίστοιχες σελίδες στις πληροφορίες για το Γενικό Λύκειο.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ
ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΣΧΟΛΩΝ

Τα Σωστά Κριτήρια Επιλογής
H επιθυμία σου
Αν δεν σου αρέσει η Σχολή ή δε σε συγκινεί η ιδέα, δε θα το πάρεις "ζεστά" και δε θα γίνεις καλός επιστήμονας και κατ' επέκταση καλός επαγγελματίας. Απαραίτητο είναι, λοιπόν, να βρεις τι σου αρέσει.
Oι επαγγελματικές προοπτικές της Σχολής
Υποθέτοντας ότι δεν είσαι από τους προνομιούχους που σπουδάζουν από hobbie, καλό είναι το πτυχίο που θα πάρεις από τη Σχολή σου, να μπορεί να σε "οδηγήσει" σε επάγγελμα.
H πόλη της Σχολής
Το κριτήριο αυτό ισχύει μόνο σε Σχολές με συναφές αντικείμενο και αφορά την απόσταση από την οικογενειακή εστία. Αυτό δεν είναι μόνο δική σου απόφαση. Είναι απόφαση όλης της οικογένειας, γιατί έχει επιπτώσεις σ' όλα της τα μέλη κι όχι μόνο οικονομικές.
Τα Λάθος Κριτήρια Επιλογής
Η βάση της Σχολής
Δεν είναι σωστό κριτήριο η βάση μιας Σχολής, γιατί εκφράζει τη ζήτηση που έχουν οι θέσεις της κι όχι αν σου ταιριάζει. Κάποιος, για παράδειγμα, που δεν του αρέσει η τεχνολογία, δεν έχει νόημα να δηλώσει τις Σχολές της Πληροφορικής, κι ας έχουν υψηλή βάση, επειδή δεν του ταιριάζουν.
Η φήμη της Σχολής
Αν μια Σχολή έχει καλή φήμη, δε σημαίνει ότι μας ενδιαφέρει το αντικείμενό της. Μπορεί ναι, μπορεί όχι. Αυτό όμως δεν αποτελεί κριτήριο επιλογής.
Η πόλη της Σχολής
Πολλές Σχολές με ενδιαφέρον πρόγραμμα σπουδών έχουν ιδιαίτερα χαμηλή βάση, γιατί βρίσκονται σε μικρές επαρχιακές πόλεις. Έχουμε την αίσθηση, όχι τη βεβαιότητα, ότι, αν οι ίδιες Σχολές βρίσκονταν πιο "κεντρικά", θα ήταν μεγαλύτερη η ζήτησή τους. Αντίθετα, υπάρχουν Σχολές που κερδίζουν τους φοιτητές τους, μόνο και μόνο γιατί βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις, π.χ. στην Αθήνα. Από την άλλη μεριά πολλοί υποψήφιοι θέλουν να περάσουν σε μια Σχολή του τόπου κατοικίας τους, γιατί δε θέλουν τη μετακίνηση, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το αντικείμενο σπουδών. Αυτό είναι λάθος, γιατί το πτυχίο είναι κάτι που μας συνοδεύει σε όλη μας την ζωή, ενώ ο τόπος φοίτησης είναι κάτι προσωρινό, για 4 - 5 χρόνια.
Οι επιθυμίες άλλων
Πολλές φορές οι υποψήφιοι δέχονται πιέσεις από τον κοινωνικό τους περίγυρο για την επιλογή κάποιων Σχολών, που κατά την γνώμη του περίγυρου αποτελούν καλή επιλογή. Έχουμε δει έτσι ανθρώπους που ακολουθούν μια κατεύθυνση σπουδών, η οποία καθόλου δεν τους ενδιαφέρει, να γίνονται κακοί επαγγελματίες.
Τα μόρια που έχουμε
Η σκέψη "δεν μπορώ να φτάσω Σχολή με τόσο ψηλή βάση" μπορεί να αποδειχθεί οδυνηρό λάθος, αν οι βάσεις πέσουν. Η αντίθετή της σκέψη "είμαι πολύ καλός για να δηλώσω χαμηλόβαθμες σχολές" μπορεί επίσης να αποβεί ολέθρια, αν οι βάσεις ανέβουν.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟΥ
ΣΕ 5 ΒΗΜΑΤΑ

1ο Βήμα: Βρες από ποιό Επιστημονικό Πεδίο θα δηλώσεις τις σχολές και υπολόγισε τα μόριά σου.
2ο Βήμα: Δες πληροφορίες για τις Σχολές του Πεδίου, που θα δηλώσεις.
3ο Βήμα: Γράψε σε ένα λευκό χαρτί τις Σχολές που θέλεις ανακατεμένες, με τη σειρά που επιθυμείς να τις δηλώσεις, χωρίς προς το παρόν, να κοιτάς τις βάσεις.
4ο Βήμα: Δίπλα σε κάθε σχολή γράψε τη βάση της. Αν βρεις μια Σχολή με χαμηλή βάση πάνω από μια Σχολή με υψηλή βάση, πρέπει να σκεφτείς προσεκτικά, γιατί έτσι αποκλείεις την υψηλόβαθμη Σχολή. Αν αυτή η κατάταξη ταιριάζει με την επιθυμία σου, καλώς. Αν όχι, πρέπει να την αλλάξεις.
5ο Βήμα: Αντιγράφεις τους αριθμούς προτίμησης στο Μηχανογραφικό σου και είσαι έτοιμος.
Καλή Επιτυχία !!!

ΣΥΧΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ποιοι έχουν δικαίωμα να καταθέσουν Μηχανογραφικό;
α. Για το 90% των θέσεων: Όσοι έδωσαν φέτος Πανελλαδικές Εξετάσεις, είτε είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών είτε τελειόφοιτοι.
β. Για το 10% των θέσεων: Οι απόφοιτοι των παλαιοτέρων ετών εως δύο χρόνια πριν, οι οποίοι δεν έδωσαν φέτος Πανελλαδικές Εξετάσεις, αλλά είναι κάτοχοι Απολυτηρίου Γενικού Λυκείου.
Πότε και που κατατίθεται το Μηχανογραφικό;
Συνήθως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου. Το μηχανογραφικό συμπληρώνεται και κατατίθεται (οριστικοποιείται) ΜΟΝΟ μηχανογραφικά με ειδικό κωδικό που πρέπει να πάρει ο υποψήφιος από το σχολείο του.
Πόσων Πεδίων τις Σχολές μπορώ να δηλώσω;
Μπορείς να δηλώσεις όλες τις σχολές από ΕΝΑ ΜΟΝΟ Επιστημονικό Πεδίο (το αντίστοιχο της ομάδας προσανατολισμού που έχεις επιλέξει), με όποια σειρά θέλεις, ακόμα κι ανακατεμένες. Φυσικά μπορείς να δηλώσεις και μερικές από τις Σχολές του Πεδίου.
Αν έχω 16.500 μόρια περνάω στο Μαθηματικό Θεσσαλονίκης έτσι κι αλλιώς;
Πρέπει να το έχεις δηλώσει και να μην έχεις δηλώσει άλλη χαμηλότερη Σχολή, πριν το Μαθηματικό Θεσσαλονίκης. ΔΕΝ μπορείς να περάσεις σε Σχολή που δεν έχεις δηλώσει στο Μηχανογραφικό σου.
Τι σημαίνει δηλώνω μια Σχολή;
Σημαίνει ότι γράφεις στο Μηχανογραφικό Δελτίο δίπλα στη συγκεκριμένη Σχολή έναν αριθμό που δείχνει τη σειρά προτίμησής σου, π.χ. 1,2,3 κ.τ.λ.
Τι ακριβώς συμβαίνει με τα ειδικά Μαθήματα;
Αν η Σχολή που σε ενδιαφέρει απαιτεί την εξέταση σε ένα Ειδικό Μάθημα, πρέπει οπωσδήποτε να "πιάσεις" τουλάχιστον την βάση σ' αυτό, δηλαδή 10 στα 20. Διαφορετικά δεν μπορείς να είσαι υποψήφιος γι' αυτήν. Αν η Σχολή απαιτεί την εξέταση σε δύο Ειδικά Μαθήματα, τότε πρέπει να "πιάσεις" τουλάχιστον τη βάση σε καθένα από τα δύο.
Με ποιον συντελεστή πολλαπλασιάζεται ο βαθμός του Ειδικού Μαθήματος;
Διάβασε τις αντίστοιχες σελίδες στις πληροφορίες για το Γενικό Λύκειο.
Οι Στρατιωτικές, Αστυνομικές Σχολές και Σχολές Πυροσβεστικής δεν έχουν Ειδικά μαθήματα;
Οι Σχολές αυτές έχουν Προκαταρκτικές Εξετάσεις, που σημαίνει ότι δεν παίρνεις βαθμό (που σου δίνει μόρια), απλά τις περνάς ή όχι. Αν δεν περάσεις τις Προκαταρκτικές Εξετάσεις, δεν έχεις δικαίωμα να τις δηλώσεις στο Μηχανογραφικό σου, αν παρ' όλα αυτά τις δηλώσεις, δε θα ληφθούν υπόψη καθόλου. Για τα όρια των αθλημάτων διάβασε τις αντίστοιχες σελίδες στις πληροφορίες για το Γενικό Λύκειο.
Έχω δηλώσει το τμήμα Μαθηματικών Θεσσαλονίκης 15η επιλογή. Αν κάποιος άλλος υποψήφιος το έχει δηλώσει 1η επιλογή ευνοείται;
Ευνοείται αυτός από τους δύο που έχει περισσότερα μόρια. Αν εσύ έχεις τα περισσότερα μόρια από τον άλλον υποψήφιο, εσύ θα πάρεις τη θέση.
Τι γίνεται σε περίπτωση ισοβαθμίας με άλλους συνυποψήφιους;
Σε περίπτωση ισοβαθμίας δύο ή περισσοτέρων υποψηφίων στην τελευταία θέση εισακτέων κάποιου τμήματος, μπαίνουν όλοι οι ισοβαθμούντες, ανεξάρτητα από τη σειρά που δήλωσε το συγκεκριμένο τμήμα ο καθένας από τους ισοβαθμούντες. Η σειρά προτίμησης λαμβάνεται υπόψη ως δεύτερο κατά σειρά κριτήριο μόνο στις Στρατιωτικές, Αστυνομικές Σχολές και Σχολές Πυροσβεστικής.
Με τα μόρια που έχω περνάω σε πολλές Σχολές. Σε ποια τελικά θα περάσω;
Απ' όλες τις σχολές τη βάση των οποίων "πιάνεις", θα περάσεις σ' αυτήν που έχεις δηλώσει πιο πριν στο Μηχανογραφικό σου.
Είμαι απόφοιτος, έδωσα και φέτος εξετάσεις. Μπορώ να καταθέσω Μηχανογραφικό και για το 90% των θέσεων, μια και έδωσα φέτος εξετάσεις, και για το 10% μια και είμαι απόφοιτος προηγούμενου έτους;
Δεν γίνεται να κοροϊδέψεις τον Υπολογιστή του Υπουργείου Παιδείας, ο οποίος έσβησε τους περυσινούς σου βαθμούς και τους αντικατέστησε με τους φετινούς. Άρα δεν έχεις μόρια από προηγούμενη χρονιά για το 10% των θέσεων.

ΣΥΧΝΑ
ΛΑΘΗ

Η εμπειρία μας στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού μας επέτρεψε να συγκεντρώσουμε τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι υποψήφιοι. Κάτω από κάθε πιθανό λάθος δίνουμε μια σύντομη εξήγηση, για να καταλάβεις γιατί είναι λάθος και να μην την "πατήσεις".
Δε θέλω να φύγω από την πόλη μου. Γι' αυτό θα δηλώσω πρώτα τις Σχολές της πόλης μου, ακόμη και τις πιο χαμηλόβαθμες και μετά θα δηλώσω τις Σχολές στην υπόλοιπη Ελλάδα, κοιτώντας τις χιλιομετρικές αποστάσεις.
Εκείνο που έχει σημασία είναι με τι πτυχίο θα βγεις στην αγορά εργασίας και όχι σε ποια πόλη φοίτησες. Έτσι είναι προτιμότερο, για παράδειγμα, μια καλή Σχολή μακριά από το σπίτι μας από μια Σχολή χωρίς προοπτικές δίπλα στο σπίτι μας.
Για να μην κάνω κανένα λάθος, θα δηλώσω όλες τις Σχολές.
Έτσι συνήθως περνάς σε μια Σχολή που δε σ' αρέσει, γιατί δεν γίνεται να σ' αρέσουν όλες οι Σχολές. Το σωστό είναι να δηλώσεις Σχολές από όλη την γκάμα των βάσεων, δηλαδή υψηλόβαθμες, μεσαίες και χαμηλές, μόνο όμως όσες από αυτές σου αρέσουν.
Έχω 16.000 μόρια, άρα, σύμφωνα με τις περσινές βάσεις, περνάω στην τάδε Σχολή που είχε 15.995 μόρια.
Αυτές είναι οι περσινές βάσεις. Οι φετινές βάσεις μπορεί να έχουν πολύ μεγάλη διαφορά ακόμη και 2.000 μόρια πάνω ή κάτω. Αυτό εξαρτάται από το βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, αλλά και από τις προτιμήσεις των Υποψηφίων, οι οποίες μεταβάλλονται από χρονιά σε χρονιά.
Δυστυχώς δεν πήγα καλά φέτος. Θα ξαναδώσω Πανελλαδικές Εξετάσεις του χρόνου, οπότε δεν έχει νόημα να δώσω ιδιαίτερη προσοχή στο Μηχανογραφικό.
Κάθε πράγμα στον καιρό του. Τώρα θα φτιάξεις σωστά το Μηχανογραφικό σου, τέλος Αυγούστου θα δεις σε ποια Σχολή θα περάσεις κι αν δεν σου αρέσει, αφού πρώτα γραφτείς στην Σχολή που πέτυχες, αποφασίζεις να ξαναδώσεις.
Επειδή έχω λίγα μόρια, δεν υπάρχει περίπτωση να περάσω σε καλή Σχολή.
Πρόσεξε τα μικρά διαμάντια που υπάρχουν προς το τέλος των βάσεων και έχουν καλές επαγγελματικές προοπτικές. Συνήθως είναι σε μικρές επαρχιακές πόλεις, τα οποία όμως έχουν θετικές επαγγελματικές προοπτικές.
Αφού δεν μπορώ να "πιάσω" υψηλόβαθμες Σχολές, θα δηλώσω μόνο χαμηλόβαθμες. Αν τις βάλω πρώτα -πρώτα, θα έχω περισσότερες πιθανότητες να πετύχω.
Δεν έχει σημασία η σειρά προτίμησης της Σχολής, παρά μόνο στις Στρατιωτικές, Αστυνομικές και Πυροσβεστικής και αυτό μόνο σε περίπτωση ισοβαθμίας. Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν έχει σημασία αν έχουμε βάλει πρώτη ή δέκατη τη Σχολή, αλλά μόνο αν έχουμε τα μόρια για να "μπούμε" στη Σχολή και δεν έχουμε βάλει άλλη Σχολή με λιγότερα μόρια πριν από αυτήν.
Ευτυχώς πήγα καλά κι έτσι δε χρειάζεται να δηλώσω καθόλου χαμηλόβαθμες Σχολές.
Το σωστό είναι να δηλώσεις και χαμηλόβαθμες Σχολές, γιατί δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί με τις βάσεις, που κάθε χρόνο αυξομειώνονται.
Οι καλές Σχολές έχουν υψηλή βάση. Οι Σχολές με χαμηλή βάση δεν είναι καλές.
Οι βάσεις εκφράζουν την προσφορά και τη ζήτηση των θέσεων κάθε Σχολής. Αν μια Σχολή έχει λίγες σχετικά θέσεις, αλλά την δηλώνουν πολλοί υποψήφιοι, τότε έχει υψηλή βάση. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει καλές επαγγελματικές προοπτικές ή ότι εσένα σ' αρέσει.
Τελικά οι Σχολές με Επαγγελματικές προοπτικές είναι οι Σχολές της Πληροφορικής. Αυτές θα δηλώσω.
Σωστά, μόνο όμως αν σ' αρέσουν. Αν δεν σ' αρέσει η Πληροφορική και παρ' όλα αυτά περάσεις σε μια Σχολή Πληροφορικής, θα γίνεις κακός επαγγελματίας και θα είσαι από τους λίγους άνεργους πτυχιούχους Πληροφορικής.
Είχα τα μόρια για να περάσω στο Μαθηματικό της Αθήνας, αλλά δεν πέρασα. Γιατί;
Μπορεί να μην το είχες δηλώσει. Δεν γίνεται να περάσεις σε μια Σχολή που δεν έχεις δηλώσει. Μπορεί να είχες δηλώσει πριν μια άλλη Σχολή με χαμηλότερη βάση και να πέρασες σ' αυτήν. Αν προτιμούσες το Μαθηματικό της Αθήνας, τότε έκανες λάθος στη δήλωση προτίμησης.

ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ
ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Πολλοί υποψήφιοι, πριν δηλώσουν τις σχολές, πρέπει να γνωρίζουν αν έχουν δικαίωμα μετεγγραφής σε αντίστοιχη σχολή της πόλης της κατοικίας τους. Διάβασε λοιπόν τις σχετικές εγκυκλίους, πριν αποφασίσεις τη σειρά προτίμησης.
Οι προϋποθέσεις και τα δικαιολογητικά που ίσχυσαν κατά την περίοδο 2018-19 αναλύονται στην Εγκύκλιο των Μετεγγραφών 2018-19 που εκδόθηκε στις 9/10/2018 από το Υπουργείο Παιδείας.
© ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ Μ.Ε. "ΑΝΟΔΟΣ"
N. ΓΚΥΖΗ 14 - ΓΚΥΖΗ - ΑΘΗΝΑ
210.6452777 - 210.6452749

           


© Copyright 2017 Φροντιστήρια M.E. "ΑΝΟΔΟΣ"

Κατασκευή: Ευάγγελος Σακαρίκος